معرفی وبلاگ
در حریم حرم دوست نگردی محرم*تا ز اندیشه اغیار مجرد نشوی.
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 54369
تعداد نوشته ها : 32
تعداد نظرات : 62
Rss
طراح قالب
GraphistThem248


  آثار علماي علم اخلاق به دست مي‌دهد كه آنان به مباحث زيربنايي اخلاق نپرداخته و در نهادينه كردن آن‌ها چندان نكوشيده‌اند. اما بايد دانست كه اخلاق به رفتار ظاهري انسان ها محدود نشده و ريشه در صفات باطني افراد دارد؛ يعني اخلاق زيربنا و پايه است نه روبنا و ظاهر. اخلاق وقتي جزء صفات باطني به شمار آيد، به باورهاي ديني مي‌پيوندد و مبناي خاص اعتقادي مي‌خواهد. با اين نگاه، اخلاق جزء اركان و مباني دين قلمداد خواهد شد.

دسته ها : اخلاقي
20:0

علم اخلاق، چگونگي اتّصاف به فضايل اخلاقي و اجتناب از رذايل اخلاقي را به انسان مي آموزد. يكي از عوامل مهم بهره مندي انسان از سعادت دنيوي و اخروي و رسيدن به مطلوب نهايي و حقيقي خود يعني «تقرّب به خدا و مقام خليفه الهي» علم اخلاق است. به همين دليل تربيت اخلاقي انسان ها، از جمله اهداف اصلي پيامبران الهي بوده است.

امّا مهم اين است كه علم اخلاق، خود داراي اصول و مباني است و پيش از هر چيز بايد با اين اصول و مبادي آشنا شد. بدون آگاهي از آن ها نمي توان از اصول و مباني اخلاق اسلامي در برابر ساير نظام هاي اخلاقي، دفاع موجّه و معقولي ارائه داد و برتري آن را اثبات كرد. بررسي مباني اخلاقي، بيرون از قلمرو بحث اخلاق نبوده و جهت ارائه الگوي مناسب كه بتواند براي گروه‌ها و اقشار گوناگون، ملاك و معيار قرار گيرد و در ارتقاي ارزش‌هاي اخلاقي سودمند باشد و در رضايت‌مندي جامعه ـ كه با ظرافت خاص به رفتار آنان توجه دارند ـ تأثير خود را به جاي گذارد، ضرورت بحث از مباني اخلاقي را ايجاب مي‌كند و از آنجا كه از زواياي بسياري مي توان به اين موضوع پرداخت، انتخاب ديدگاه آيت الله جوادي آملي، مفسر بزرگ معاصر، مي تواند الگوي مناسبي در پيوند با اين موضوع باشد.

دسته ها : اخلاقي
19:49

اخلاق به عنوان يكي از اركان اساسي علوم اسلامي در كنار عقايد و احكام، زماني مي تواند به مثابه علم قلمداد شود كه بايدها و نبايدهاي آن بر مباني فكري استوار باشد.

اموري كه مبناي معيني نداشته باشند، قابليت دفاع نداشته و علم به حساب نمي آيند. بي‌ترديد اصول و مباني اخلاقي در سنت و سيره اولياي الهي و انديشمندان جهان اسلام مطرح بوده و آنان در مقام قول و عمل بدان پايبند بوده‌اند، از اين رو اين رفتارها مورد دقت متفكران قرار گرفته و ايشان براي ارائه نماد و الگوي مطلوب به جوامع بشري اهتمام ورزيده‌اند تا در مقام تبيين آن برآيند.

از اين رو وبلاگ حاضر، سعي دارد نقش انسان شناسي در اخلاق را از ديدگاه آيت الله جوادي آملي، مفسر بزرگ قرآن كريم در عصر حاضر، مورد بررسي قرار مي دهد.

 از ديدگاه آيت الله جوادي آملي، انسان شناسي مهمترين مبناي اخلاق قرآني مي باشد.

طبق بررسي هاي انجام شده در آثار ايشان، به دست آمد كه اگر كسي حقيقت انسان را، جان او كه موجودي ملكوتي است بداند و اين موجود ملكوتي را بر اساس هستي‏شناسي توحيدي بشناسد و هستي‏شناسي توحيدي را در سايه معرفت خدا شكل بدهد، هر رفتار و اخلاقي را از انسان جايز نمي داند و به همين جهت نظام اخلاقي را بر اساس اين دو بينش تنظيم مي كند تا در پرتو آن بينش، اخلاق و رفتار هماهنگ با فطرت انساني را از خود متجلي سازد.

دسته ها : انسان شناسي
19:48
X